Kalsotado

La kalsotado (“calçotada” en la kataluna: manĝaĵo de kalsotoj) estas tradicia festo en Katalunio dum la monatoj de februaro kaj marto. Oni kunvenas kaj rostas la kalsotojn sur krado kaj poste oni manĝas ilin.

Estas vere tradicia. La devenloko de tia festo estas en la sudo de Katalunio, en la urbeto Valls, proksime al la urbo Tarragona. Iu komencis kultivi menciitajn cepojn antaŭ 100 jaroj. Ĉe la komenco oni manĝis ilin en la urbeto Valls, poste en Tarragona sed nun oni manĝas kalsotojn en la suda parto el Katalunio kaj eĉ en Barcelono kaj Madrido.

KIO ESTAS KALSOTOJ?

kalsotado01

Kalsoto estas speco de cepo specife kultivata en Katalunio. Oni semas la cep-semojn por havi la bulbojn je la fino de la vintro.

En printempo oni transplantas la cepetojn kaj somere oni kolektas la bulbojn. Poste, ĉirkaŭ la mezo de septembro, oni plantas la bulbojn en la grundo kaj laŭmezure de la kreskado oni piedvestas (“calçar”) la etajn plantojn t.e. surmetas teron en la bazo por faciligi la blankadon (oni devas fari tion 4 aŭ 5 fojojn). Pluraj kalsotoj kreskas el ĉiu bulbo.

Entute la kultivado de plenkreskaj kalsotoj daŭras unu jaro!!

KIO ESTAS KALSOTADO?

kalsotado02

Estas kunveno de geamikoj aŭ familioj por neformala manĝo, precipe kalsotoj. Ĉiuj partoprenas en la laboro por prepari ĉion (fajro, rostado, pretigi la tablon, ktp.). Normale oni kalsotumas en la kamparo, en privata ĝardeno, al ekstero, sed oni povas manĝi kalsotojn ankaŭ en restoracio kvankam tio ne estas tiel taŭga.

kalsotado03

Advertisements
Blogis en kulturo

Respondi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Ŝanĝi )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Ŝanĝi )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Ŝanĝi )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Ŝanĝi )

Connecting to %s

%d bloggers like this: